Willen en werken

Blader met me mee naar bladzijde 1781 van mijn Bijbel. Filippenzen 2:13. Daar heeft Paulus het over willen en werken. Willen? Werken? Misschien denk je nu: 'Ik wil helemaal niet werken.'

De tekst gaat niet ook niet per se over willen werken, maar ook weer wel. Dit is wat er staat: "want het is God, Die in u werkt zowel het willen als het werken, naar Zijn welbehagen." Om het iets minder in 1950 Nederlands te zeggen: God zorgt ervoor dat je iets gaat willen én het ook gaat doen. 

Ik vind dat zo chill aan God. Hij helpt ons niet alleen met het doen van de goede dingen. Hij zorgt er ook voor dat we het gaan willen.

Heel veel mensen doen hun hele leven lange goede dingen, maar met tegenzin. Ze werken wel, maar ze willen niet. Net zo veel andere mensen willen hun hele leven lang de goede dingen doen, maar doen ze uiteindelijk niet. Ze willen wel, maar ze werken niet. 

Als we tijd met God gaan spenderen, gaan we merken dat deze dingen allebei gaan gebeuren. We willen graag mensen helpen, en Hij geeft ons de energie om het te doen. Ineens willen we niet meer onzeker over onszelf zijn, en Hij helpt ons om anders naar onszelf te kijken. 

Wil jij Jezus volgen, maar lukt het niet? Of volg je Jezus al een hele poos, maar heb je er eigenlijk geen zin meer in? Laten we God herinneren aan wat Hij heeft beloofd: "Heer, U bent degene die me kan helpen. Heilige Geest, help me om U te willen volgen, om vol blijdschap U te dienen. Help mij, Heer, om de dingen die ik al zo lang voor U wil doen, ook echt te gaan doen. U bent degene die mij helpt te willen en te werken. Ik hou van U."

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *