Wat is jouw doel?

Bij het maken van huiswerk word ik vaak afgeleid. Ik krijg bijvoorbeeld een berichtje binnen op mijn mobiele telefoon of iemand zegt wat tegen mij. Voordat ik het weet zit ik alweer een kwartier naar mijn telefoon te kijken en ben ik nog niks opgeschoten met mijn verslag.

Niet alleen bij het maken van huiswerk word ik afgeleid, ook als het gaat om andere dingen. Tijdens het autorijden, terwijl ik met iemand praat of tijdens de les. Voordat ik het door heb ben ik al afgeleid van datgene waar ik in eerste instantie aandacht aan gaf. Doordat ik zo snel ben afgeleid ben ik soms langer ergens mee bezig dan ik van te voren had gehoopt. Mijn verslag is nog steeds niet af… 

We kijken vandaag naar een Bijbeltekst waarin ook Jezus afgeleid werd. Jezus zei over zichzelf: ‘’Om aan de armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven’’ (Lucas 4:18)  

Jezus wist dus waarvoor Hij hier op aarde was. Hij had zijn doel duidelijk voor ogen. Direct aan het begin van het optreden van Jezus proberen mensen hem al van deze opdracht af te houden. ‘’De mensen gingen hem zoeken, en toen ze hem gevonden hadden probeerden ze hem ervan te weerhouden bij hen weg te gaan.’’ (Lucas 4:42)  

Jezus krijgt direct al te maken met afleiding en had ervoor kunnen kiezen om hier aan toe te geven. Maar Jezus antwoord is direct en duidelijk: ‘’Maar hij zei tegen hen: Ook in de andere steden moet ik het goede nieuws over het koninkrijk van God brengen, want daarvoor ben ik gezonden.’’ (Lucas 4:43)  

Jezus wist goed welk doel Hij had en waar Hij bezig mee moest zijn. Hij liet zich niet afleiden van dit doel. Hij ging ervoor en zette andere dingen hiervoor opzij. 

Wij mogen van Jezus leren dat we soms ook nee mogen zeggen. Als we weten dat een afleiding ons van ons doel afhoudt dan mogen we ervoor bedanken. Hierdoor raken we niet op een zijspoor en blijven we gefocust op het plan van God voor ons leven. 

Welke afleiding heb jij in je leven en wat kun je er aan doen om dit tegen te houden?

Wouter

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *