Wat is geloof?

De uitspraak: ‘Eerst zien, dan geloven’ heb je vast wel eens gehoord en misschien wel eens gebruikt. Het is menselijk dat we eerst alles met onze eigen ogen willen zien voordat we iets geloven. Als iemand een verhaal vertelt dat bijna te mooi is om waar te zijn, dan denk je vast snel terug aan deze uitspraak. We trekken het verhaal dan in twijfel en vragen ons af of die persoon het verhaal kan bewijzen. Eerst zien, dan geloven…

Ons geloof in God is precies het tegenovergestelde. Eerst geloven en dan zien. Geloof zou je eigenlijk heel goed kunnen vergelijken met een bestelling bij de McDonalds. Als je binnenkomt, dan bestel je een menu bij een van de palen, waar dan een mooi bonnetje uit komt rollen. Met dat bonnetje loop je naar de balie en wacht je totdat je bestelling klaar is. Dat bonnetje is een bewijs van iets wat je hebt besteld maar ondertussen zie je de bestelling nog niet. Toch weet je zeker dat je het eten gaat krijgen. Met het bonnetje heb je namelijk het bewijs in je handen. Zo is het ook met ons geloof. Ons geloof overtuigt ons van de waarheid die we niet zien, zoals ook Hebreeën 11:1 zegt:  

"Het geloof is de zekerheid dat de dingen die we verwachten, ook werkelijkheid zullen worden. Het is het bewijs van de dingen die we [ nog ] niet zien." 

Het geloof in God bestaat dus niet uit: ‘eerst zien en dan geloven’, maar juist uit: ‘eerst geloven en dan zien’. In de Bijbel staat dat we mogen wandelen door geloof en niet door aanschouwen. (Zie 2 Korinthe 5:7) Dit betekent dus dat we opgeroepen worden door God om ons niet te laten intimideren door wat we om ons heen zien, maar dat we leren om ons vertrouwen op Hem te stellen.  

Door de hele Bijbel heen kunnen we zien dat God bewogen wordt door het geloof van  mensen. Wanneer we kijken naar het leven van Jezus dan zien we dat Jezus deze uitspraak vaak gebruikt: ‘Uw geloof heeft u gered.’ Blijkbaar betekende dit dus dat er door het geloof van mensen iets gebeurde. Het woord geloof is meer dan je misschien in eerste instantie had bedacht. De komende dagen gaan we aan hier verder mee aan de slag. We gaan bijvoorbeeld kijken naar de definitie van het woord geloof, de werking van geloof en wat dat betekent voor ons leven.

Even een vraag voor jou om over na te denken:  Wat betekent het woord geloof voor jou? Geloof jij in God en geloof jij in wat er allemaal in de Bijbel staat? 

Wouter

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *