Wandelen met Jezus

‘Wandelen met Jezus.’ Dat is ook weer zo’n begrip. Zo lekker abstract en vaag. Wordt daarmee bedoeld dat je in het bos met Hem een stukje gaat wandelen? (Overigens niks mis mee) Of betekent het toch iets anders?

Ik vind de relatie tussen een Rabbi (een leraar van de Joodse wet) en zijn leerling heel bijzonder. De leerling wilde zo dicht bij zijn leraar zijn, dat er gezegd wordt dat hij bedekt werd onder zijn leraars stof. Hij wilde constant in zijn aanwezigheid zijn en stond altijd klaar om te luisteren naar de wijze woorden die zijn leermeester te zeggen had. 

Zo was het dus ook met de discipelen van Jezus. Petrus is een goed voorbeeld. Overal waar Jezus was, was Petrus. Zelfs wanneer Jezus gevangen wordt genomen volgt Petrus Hem! 

Maar wanneer Petrus dan bij het vuur gaat zitten, wordt er die maal aan hem gevraagd of hij niet ook een leerling van Jezus was. Elke keer ontkent hij het, en na de derde keer draait Jezus zich om en kijkt Petrus recht in de ogen. Er kraait een haan en het wordt wazig voor Petrus’ ogen als hij zich beseft wat hij heeft gedaan. Petrus barst in tranen uit en vlucht weg. (Lees het verhaal in Lucas 22:54-62)  

Jezus had al tegen Petrus gezegd dat dit zou gaan gebeuren. Sterker nog, Hij zegt iets eerder: “Simon, Simon, zie de satan heeft u allen opgeëist om te ziften als de tarwe.” (Lukas 22:31, HSV) Het is dus de duivel die Petrus verleid, het is geestelijke strijd! Maar op het moment dat hij midden in die strijd in Jezus ogen kijkt, geconfronteerd wordt met zijn liefde. Beseft hij dat hij niet door kan gaan. Hij kan het niet alleen.  

Wandelen met Jezus is: Hem willen volgen, van Hem willen leren, geen woord willen missen en Hem zelfs volgen tot in het hol van de leeuw. Maar tegelijkertijd telkens weer geconfronteerd worden met Zijn liefde. Wandelen met Jezus is ontdekken dat je het niet alleen kan.

Neem tijd om Hem te zoeken. Elke ochtend of elke avond, of wanneer dan ook. Sluit je op in je kamer en ga van Hem leren. Ga Hem beter leren kennen. Praat met Hem door te bidden en duik de Bijbel in om van Hem te leren. Word geconfronteerd door Zijn enorme liefde voor jou.

Durf jij het aan? 

Heer, dank U wel dat U mij ziet. Ik wil u volgen, ik wil met u wandelen en ik wil geconfronteerd worden met uw liefde. Ik wil niets liever dan U leren kennen! Wilt U spreken? In de naam van Jezus, amen”