Van gewoon naar uitzonderlijk!

In de Bijbel staan veel bijzondere verhalen. Veel bizarre gebeurtenissen, als je er even nuchter over nadenkt. De ark van Noach die knettergroot is, met al die dieren er in? Jona die opeens door een vis wordt opgeslokt, en daar drie dagen moet zitten? Jezus die duizenden mensen te eten gaf, terwijl Hij maar vijf broden en twee vissen had? 

Dit zijn niet dingen die ik de laatste tijd in het nieuws voorbij hoor komen...

De afgelopen tijd trekt het boek Daniël mij. Ik wilde kijken wat er eigenlijk echt in de Bijbel staat over Daniël. Daniël ken ik van de kinderbijbel, en van de kinderliedjes. ‘Daniël in de leeuwenkuil’ was gewoon een riedeltje in de kerk. Maar nu ik er dieper over nadenk en het lees, heeft Daniël een bizar leven gehad. En buiten dat, ik leer enorm veel van zijn mind-set en van zijn keuzes. Ben je al benieuwd?

Daniëls leven (in de Bijbel) begint al best bijzonder, je leest hierover in Daniël 1.Hij werd als gevangene uit Israël meegenomen. De koning wilde graag wat nieuwe hulpjes. Hij werd samen met een paar andere jonge mannen uitgekozen. En niet zomaar. Nee, hij moest aan een flinke lijst voldoen. Hij moest uit een belangrijke familie komen, er knap uitzien, slim zijn, goed geleerd en helemaal gezond zijn.  

Hupsakee. 

Mijn man zou zo aangenomen kunnen worden. Zo te lezen voldeed Daniël (ook) aan die checklist. Hij  mocht komen in het paleis, samen met zijn drie vrienden. Wat een eer. Hij verandert van een gewone gevangene in een uitzonderlijke gevangene die voor de koning mocht gaan werken. Ik ben benieuwd wat hij had verwacht dat er met zijn leven zou gebeuren. Had hij nog verwacht dat hij een uitgebreide toekomst zou hebben? Of dacht hij dat hij de rest van zijn leven zou verpieteren in de gevangenis?

We lezen niet in de Bijbel dat Daniël boos wordt op God, en Hem smeekt om antwoorden over zijn toekomst.

Soms heb ik hier zelf wel moeite mee. Wat is Gods plan? Wat moet ik leren en waar moet ik mijn tijd aan geven? Welke volgende stap moet ik nemen?

Welke vragen stel jij vaak aan God?

Duik samen met mij de aankomende weken het boek Daniël in en leer hoe hij door alle omstandigheden heen telkens weer voor God kiest. En bovenal, dat hij niet bang is voor wat er met hem gebeuren zal. 

In Daniels leven wordt één waarheid heel duidelijk zichtbaar:  "God is goed voor hen die Hem gehoorzamen." (Jakobus 4:6b)

Inge

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *