Romeinen, Notitie 2

Ik hou niet van schrijven. Als in: met een pen op papier schrijven. Daarom schrijf ik ook nooit notities in mijn Bijbel. Ik schrijf cijfers in mijn Bijbel, en dan koppel ik die cijfers aan notities in mijn notitie-app. De aankomende tijd gaan jullie nog veel van deze notities voorbij zien komen, het is namelijk mijn grootste bron van schrijfinspiratie.

Vandaag gaan we hebben het over Notitie 2 van Romeinen. (Het is de eerste echte e-mail van 2022, dus schrijf ik over de eerste brief van Paulus, zo ingewikkeld is het allemaal niet.) Het omcirkelde cijfertje 2 staat in mijn Bijbel naast Romeinen 7:3-4.

In de verzen daarvoor legt Paulus kort de definitie van overspel uit. Als je getrouwd bent (geweest) met iemand, mag je met niemand anders trouwen terwijl jouw (ex-)man/vrouw nog leeft. Op het moment dat jouw ex-man/vrouw overlijdt, ben je vrij van dit huwelijk, en mag je opnieuw trouwen. 

Oké, misschien niet een heel gezellig voorbeeld. Maar de reden waarom Paulus dit aanhaalt is wel mooi. In vers 4 zegt hij namelijk: "Zo is het ook met jullie, broeders en zusters. Voor de wet [ van Mozes ] bestaan jullie niet meer. Dat komt doordat jullie samen met Christus zijn gestorven. Daardoor konden jullie het eigendom worden van iemand anders. Namelijk van Jezus, die uit de dood is opgestaan. Daardoor kunnen jullie voortaan leven op de manier die God graag wil."

Eigenlijk zegt Paulus hier: 'Joden, jullie waren getrouwd met de wet, maar nu zijn jullie eigendom van iemand anders, namelijk Jezus. En dat voelt misschien als overspel, maar dat is het niet, want jullie zijn samen met Jezus (door de doop) gestorven. Daarom zijn jullie niet meer getrouwd met de wet. Geniet van je verbond met Jezus, want je zit niet meer vast aan de wet!'

En zo zegt Paulus ook indirect tegen ons: Je bent vrij om een relatie met Jezus te hebben. Je bent vrij om van Jezus te houden

Over wat dit praktisch voor ons betekent schrijf ik de volgende keer.

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *