Profeteren kun je leren

In 1 Korinthe 14:1 zegt Paulus dat we vooral moeten streven naar de gave van profetie. Dus we moeten naar alle gaven streven, maar naar profetie nog extra. We hebben allemaal het woord profeteren wel eens gehoord denk ik. Maar wat betekent het eigenlijk? Plat gezegd kun je het vertalen als: 'Woorden van God doorgeven.'  

Maar waarom is deze gave dan zo belangrijk? Ik denk dat zo is omdat profetie de kracht heeft om te laten zien wie God is en hoe God mensen ziet. Als iemand God niet kent, is het zo bijzonder voor deze persoon om te merken dat God hem wel kent. God kent iedereen door en door, en profetie laat iets van Zijn hart voor mensen zien. En dit heeft volgens de Bijbel echt impact op mensen. (zie 1 Korinthe 14:24-25)  

Ik weet nog goed dat ik naar een christelijke conferentie ging. Dit was in een periode dat ik zelf echt niet met God bezig was. Ik zat vol vragen over wie God was en of ik hem wel wilde volgen. En mijn leven was ondertussen een grote puinhoop geworden.

Toch had ik het gevoel dat ik naar die conferentie moest gaan. Tijdens deze conferentie profeteerde er ineens een vrouw over mij. Ik had dit nog nooit meegemaakt. Ze kende mij niet, maar alles wat ze zei klopte precies met mijn leven op dat moment. Ze deelde ook Gods dromen voor mijn leven. Ik wist het gelijk zeker: "God is echt, ik kan er niet meer onder uit." Ik kan vol dankbaarheid zeggen dat mijn leven vanaf toen nooit meer hetzelfde is geweest. 

Nu hebben we geleerd wat profetie een beetje is, en vooral wat voor impact had kan hebben. Maar hoe doen we het nou echt?

"Mijn schapen luisteren naar mijn stem, en Ik ken ze, en ze volgen Mij." (Johannes 10:27, BB)  

Het is ten eerste belangrijk om te beseffen dat als jij een kind van God bent, je Zijn stem kan verstaan. Je kunt Zijn stem dus al verstaan, maar je moet hem nog leren herkennen. God kan op zoveel verschillende manieren tot ons spreken, veel te veel om allemaal in een hokje te stoppen. Toch wil ik graag een paar veel voorkomende manieren bespreken:

  • Je krijgt ineens een beeld/plaatje in je hoofd
  • Je moet ineens heel sterk aan iets denken
  • Je krijgt een korte gedachte in je hoofd
  • Je krijgt een droom
  • Je moet ineens denken aan een bepaalde Bijbeltekst
  • Je weet iets ineens heel zeker

Het helpt meestal gewoon om stil te zijn en te zeggen: "Spreek Heer, ik luister." En spreek dan gewoon het eerste uit waar je aan denkt, als het maar wel opbouwend is. (Zie 1 Korinthe 14:3) De enige manier om te ontdekken of het echt God was die tot je sprak was door het testen. Ga gewoon aan diegene waarvoor je bidt vragen of het klopte wat je dacht, en of hij/zij er iets aan heeft.   

Oké, hopelijk was dit een beetje praktisch, maar ik wil het nog praktischer maken. We gaan het nu gewoon gelijk doen. 

Waarom? Waarom niet? 😉

Ik wil je uitdagen om door je Whatsapp contactenlijst heen te scrollen en aan God te vragen of er iemand is die je nu mag bemoedigen. Je zult zien dat God door je heen wilt spreken! 

Luuk

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *