O Christus’ kerk, wees blij!

O Christus' kerk, wees blij!

Zo begint nummertje 723 van de opwekkingsbundel. Het is een oproep aan de kerk om blij te zijn. Het is misschien bemoedigend bedoeld, maar vandaag voelt het voor mij vooral corrigerend. 

Ik ben namelijk lang niet altijd blij. Niet dat ik per se heel pessimistisch ben ingesteld. Soms ben ik blij, soms niet. Als Max Verstappen een Formule 1 race wint, ben ik blij. Als ik de vaatwasser moet inruimen, ben ik minder blij. Mijn blijheid is heel erg afhankelijk van mijn situatie. Misschien (Lees: waarschijnlijk) herken jij dit ook wel. Ik ken namelijk maar een paar mensen die (bijna) altijd blij zijn. 

Toch zegt Psalm 16 er overvloedige vreugde in Gods nabijheid is. Op het moment dat we God ontmoeten, is er er dus meer dan genoeg reden om heel erg blij te zijn. En ik denk dat dat deze Psalm daar ook gelijk mijn probleem aanstipt. Ik neem te weinig tijd om God te ontmoeten, dus dan kan ik ook weinig overvloedige vreugde verwachten. 

Het opwekkingslied zouden we dus kunnen veranderen in O Christus' kerk, neem tijd met God! Rijmt wel een stukje minder goed, maar het resultaat is beter. 

Ik ga de aankomende dagen de proef op de som nemen. Doe je mee?

I put off all my heaviness and
I put on this garment of praise
You turned my mourning into dancing
And You turned my night into day

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *