Met wie maak jij je keuzes?

Het leven bestaat uit het maken van keuzes. Je kiest wat voor kleren je aan doet vandaag, wat voor ontbijt je neemt of naar welke muziek je luistert onderweg naar school of het werk. Zonder dat we het doorhebben bestaat onze hele dag uit het maken van keuzes. De ene keuze gaat eigenlijk bijna vanzelf en de andere keuze denken we juist langer over na. 

Misschien moet je kiezen wat voor opleiding je gaat doen of waar je graag wilt gaan werken. Grote keuzes in ons leven maken we niet zomaar, daar denken we eerst goed over na. We vragen advies aan onze ouders, goede vrienden of onze mentor op school. Deze mensen kennen ons goed en kunnen ons helpen met het maken van de goede keuze. 

Ook Jezus maakte dagelijks keuzes. Hij koos ervoor om vroeg op te staan en te bidden, om bij tollenaars te eten, om zieken te genezen of Hij moest kiezen naar welk dorp Hij ging om het goede nieuws te vertellen. Zelfs Jezus vroeg soms advies voor het maken van een belangrijke keuze. In hoofdstuk 6 van Lucas kunnen we hier over lezen: "Op een van die dagen trok Jezus zich terug op de berg om te bidden. De hele nacht bleef hij tot God bidden. Toen de dag aanbrak, riep hij de leerlingen bij zich en koos twaalf van hen uit, die hij apostelen noemde." (Lucas 6:12-13)

Jezus staat voor een belangrijke beslissing, het kiezen van de twaalf apostelen. Hij kiest er heel bewust voor om dit eerst te overleggen met de Vader. Iemand die Hem door en door kent en weet wat de beste keuze is. Jezus vraagt advies aan Degene die Hem het best kent om vervolgens de goede keuze te maken. 

Ook wij mogen, net als Jezus, de Vader om advies vragen. We mogen hem vragen welke opleiding we mogen gaan doen, welke baan het best bij ons past, met welke vrienden we wel of niet mogen omgaan of wat zijn plan is met ons leven. De Vader kent ons zo goed dat Hij weet welke richting goed is voor ons leven. Hij wil niks liever dan ons helpen met het maken van belangrijke keuzes, vertrouw je dat aan Hem toe? 

Voor welke belangrijke keuze sta jij op dit moment in je leven? Heb je God om advies gevraagd? 

Wouter

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *