Leuk hebben of liefhebben?

"Klagen laat zien dat je leven om jezelf draait." Dit is een uitspraak van een spreker die ik vaak luister. Het is iets dat mij uitdaagt, en ook iets waarin ik nog veel te leren heb. Als echte Nederlander klaag ik namelijk ook heel graag over van alles en nog wat. 

"Wat heb ik het druk."
"Wat is het koud vandaag"
"Wat is het warm vandaag"
"Die preek kon echt beter"
"Ik moet ook elke keer alles doen"

Herkenbaar? 

Toch zijn bovenstaande uitspraken een beetje verboden als je de Bijbel leest. In Filippenzen 2:14 staat dit: "Doe alles zonder mopperen of klagen." Aiii. Alles? Ook de vuilniszak wegbrengen? Ook stofzuigen? Ook opnieuw invallen voor een collega?

Yes, er staat toch echt "alles"

Ik denk dat deze tekst veel te maken heeft met het de teksten in Romeinen waar we het een paar weken terug over hadden. Voor als je het niet meer weet, hier de samenvatting: Als we Jezus gaan volgen, sterven we ook samen met Hem. En daarom zitten we niet meer vast aan de zonde van ons verleden. 

Maar dit 'samen sterven met Jezus' heeft nog een ander gevolg. Doordat je je leven hebt afgelegd, ben jij niet meer het middelpunt van je leven. Je leven draait niet meer om het leuk hebben, maar om liefhebben.

En liefhebben kan altijd. Of het nou lekker of slecht weer is. Vaak kan liefhebben juist op de momenten dat je iets doet wat je niet zo leuk vind. Als we klagen laten we eigenlijk zien: ons leven draait nog wel om onszelf. Maar juist door de dingen vol blijdschap te doen kunnen we aan de mensen om ons heen laten zien dat ons leven draait om liefhebben.

De volgende keer dat ik in de regen het oud papier weg moet brengen, ga ik proberen niet te klagen. Ik wil namelijk niet leven om het leuk te hebben, maar om lief te hebben. 

Doe je mee?

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *