Kleed je als een priester

Toen ik ervoor koos om Jezus te volgen, veranderde mijn leven voorgoed. Ik was niet de enige die dat merkte. Vrienden, familie en andere mensen in mijn omgeving merkten op dat ik veranderde. Ik werd een ander persoon. God maakte mijn hart zacht en herstelde het. Dat werd zichtbaar in mijn gedrag. In mijn gedrag ben ik steeds meer op Jezus gaan lijken. Leven als priester helpt mij om te zien met welk gedrag ik moet stoppen en welk nieuw gedrag ik mag aanleren. Dat is waar het vandaag over gaat.

Voordat iemand vroeger echt priester kon worden, moest er eerst een speciale ceremonie plaatsvinden met allerlei rituelen die God had ingesteld. Die ceremonie noemen we ook wel het 'inwijden'. De manier waarop mensen werden ingewijd om priester te worden, zegt veel over hoe wij vandaag de dag als priesters mogen leven.

Wanneer priesters werden ingewijd, ontvingen ze speciale kleding. Deze priesterkleding was door God zelf ontworpen en gegeven. Een priester mocht alleen de kleding dragen waarvan God had gezegd dat ze die moesten dragen. Deze kleding wordt zelfs heilig genoemd! Dat betekent dat het aparte kleding was die alleen de priesters mochten dragen. Een priester werd dus herkend aan zijn kleding. 

Ook jij hebt speciale kleding ontvangen toen je tot geloof kwam. Deze kleding is alleen niet letterlijk of fysiek. Het is veel meer dan dat. Deze kleding is namelijk ons gedrag en de manier waarop we leven.

In Efeziërs 4:24 lezen we dat we onze oude mens hebben ‘uitgetrokken’ en dat we Jezus hebben ‘aangetrokken’. God zelf heeft ons met Jezus bekleed; net zoals een kledingstuk ons lichaam bedekt, zo bedekt Jezus ons. Als God ons ziet, dan ziet Hij niet meer onze oude, zondige mens, maar Hij ziet Jezus die onze zonden heeft bedekt.

Daarnaast lezen we in Kolossenzen 3:9-10 dat we ertoe worden opgeroepen om alles wat nog past bij die oude, zondige mens uit te trekken en om de nieuwe mens aan te trekken. Dat gaat over ons gedrag. God wil van ons nieuwe mensen maken. Mensen die op Jezus lijken. Mensen die leven zoals Jezus leefde en de dingen doen die Jezus deed. Deze nieuwe mens leeft volgens de wil van God en niet volgens zijn eigen wil. Concreet betekent dit dat we moeten afrekenen met zondig gedrag in ons leven.

De Bijbel vergelijkt deze nieuwe manier van leven met een stel nieuwe kleren. Net zoals priesters werden herkend aan hun kleding, zal iedereen aan onze manier van leven zien dat wij bij God horen! Deze kleding wordt zelfs omschreven als prachtig; als een sieraad of een juweel. Deze kleding geeft waardigheid en aanzien. Het is een waardigheid en aanzien die past bij het leven als een nieuw mens, het leven als kind van God.

Trek jij de priesterkleding aan?

Brent

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *