Jezus is sterker dan schaamte!

In Genesis 3 lees je over Adam en Eva en de zondeval. Hier ontstond schaamte in de wereld. Schaamte weerhield Adam en Eva ervan om naar God toe te gaan, terwijl God vroeg: “Waar ben je?”. In plaats van tevoorschijn komen, verstopten zij zichzelf en bedekten ze hun kwetsbaarheden, fouten en imperfecties voor God én voor elkaar.  

Een definitie die Brené Brown, een wetenschapper, aan schaamte geeft is dit: “Schuld = wat ik deed was slecht. Schaamte = ik bén slecht omdat wat ik deed slecht was.” Ze schrijft ook: “Schaamte is het intense pijnlijke gevoel dat voortkomt uit de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen liefde waard zijn en er niet bij horen.”

Adam en Eva hebben iets fout gedaan. Ze hebben schuld. Maar deze schuld werd schaamte, ze koppelden hun gedrag aan hun identiteit. Dit gebeurt vandaag de dag nog steeds. Zelf schaamde ik mij voor veel dingen. Wanneer ik fouten maakte, ik ongemakkelijk of onzeker was, ik danste of ik geen mooie kleren aan had. Eigenlijk geloofde ik dat ik geen liefde waard was vanwege al deze dingen. 

Vertelt de Bijbel ons niet iets heel anders? Jezus droeg het kruis zodat schaamte zijn macht verloor. Door Jezus ligt jouw en mijn identiteit niet in wat we doen, maar in wat Hij voor ons gedaan heeft. De afstand die schaamte creëert is dus overwonnen! Maar hoe kan het dan dat schaamte - het gevoel dat we geen liefde waard zijn - soms nog steeds in ons leven aanwezig is?

Als wij onze identiteit halen uit wat we doen, wat we bezitten of wat anderen over ons zeggen, speelt schaamte een rol in ons leven. Onze eigenwaarde is dan afhankelijk van hoe goed wij zelf ons best doen. Als we hard moeten werken om geliefd te worden is dat voorwaardelijke liefde.

Wil jij afrekenen met schaamte? Laat God dan jouw identiteit bepalen. Laat Zijn onvoorwaardelijke liefde je hart vullen. Je zult dan gaan zien dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, hoe je je gedraagt en wat andere mensen van je vinden. Je bent altijd goed genoeg en liefde waard! 

Denk eens na en vraag de Heilige Geest welke rol schaamte speelt in jouw leven. Vraag God dan of Hij jou wil vullen met Zijn liefde op deze gebieden. Ik weet zeker dat Hij dat gaat doen!

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *