Jezus is de waarheid die ons vrijmaakt

In Johannes 8:32 staat een tekst die veel impact op mij heeft gemaakt. “Jezus zei tegen de Joden die in Hem geloofden: "Als jullie blijven geloven wat Ik zeg en doen wat Ik zeg, zijn jullie echte leerlingen van Mij. Dan zullen jullie de waarheid gaan begrijpen, en de waarheid zal jullie vrijmaken."

Jezus zegt hier dat als wij de waarheid gaan begrijpen, deze waarheid ons vrij zal maken. Wat is waarheid precies? Tegenwoordig zeggen veel mensen dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Ik geloof dat niet zo, want als alles waar is, is niets meer echt waar. Jezus zegt bijvoorbeeld dat Hij dé enige weg naar God is. Als dat waar is, is het dus onmogelijk dat Mohammed ook de weg naar God is. 

Volgens de tekst in Johannes 8 gaan we de waarheid begrijpen door te blijven geloven wat Jezus zegt. Dus wat God spreekt is de waarheid. In de bekende tekst uit Romeinen 8 staat dat niets ons kan scheiden van Gods liefde. Als God dat tegen ons zegt, is dat de waarheid over ons. Dat is de waarheid over jou.  

Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Toen ik nog studeerde, ging ik vaak gebukt onder flink uitstelgedrag. Veel van jullie zullen dit wel herkennen. Soms heb ik er nog steeds last van, ook bijvoorbeeld bij het schrijven van deze teksten. Als ik school of andere grote taken aan het uitstellen ben, voel ik me vaak slecht over mezelf. 

Ik denk op zo'n moment dingen als: "Ik zal altijd een uitsteller blijven, het zal me nooit lukken om grote dingen voor God te doen als dit me niet eens lukt". Dit soort gedachten zorgen er bij mij alleen maar voor dat ik nog meer ga uitstellen en ik laat mijn dag hier dan vaak door verpesten. 

De Bijbel zegt iets heel anders over mij. God noemt mij namelijk "meer dan een overwinnaar" en het "licht van de wereld". Hij zegt dat ik samen met Hem grote dingen kan doen en ook uitstelgedrag kan overwinnen. En hoe vaak ik ook mijn taken blijf uitstellen, volgens God blijf ik een overwinnaar in Jezus.

Door deze waarheid die God over mij zegt te gaan geloven word ik dus vrij van leugens. Het maakt niet uit hoeveel leugens de duivel tegen je blijft zeggen, Gods waarheid is altijd sterker. 

Welke leugens geloof jij over jezelf? Vind je jezelf lelijk? Niet goed genoeg? Denk je dat je altijd verslaafd zult blijven, of dat je nooit meer kunt vergeven? Ben je bang dat niemand je ooit leuk gaat vinden, of dat je nooit een partner kunt vinden? 

Ik geloof dat Gods waarheid jou vrij wil maken van deze leugens. Kies er vandaag voor om te gaan lezen wat God over jou zegt in de Bijbel en dat te gaan geloven. Het kan helpen om God te bedanken voor wat Hij zegt dat jij bent. Daardoor ga je de waarheid meer geloven en versterk je je relatie met God. 

Bid je met mee?

"Lieve Papa, dank U voor wie ik ben. Voor wie U zegt dat ik ben. Dank U wel dat ik in U meer dan een overwinnaar ben, en dat ik schoon en rein ben. Dank U dat ik meer dan goed genoeg ben en dat U mij roept om te schijnen voor U. Dank U dat ik op U lijk, en dat ik daardoor nooit meer onzeker hoef te zijn. Dank U voor alles wat U geeft. Ik hou van U. In Jezus' naam, amen."

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *