Je was dood, maar nu leef je!

Gods Geest leeft in jou! Dat hebben we al geleerd. Vandaag gaan we zien dat niet alleen God een Geest heeft, maar jij ook. 

“Als Christus in je woont, zal je lichaam nog wel sterven doordat het in de macht van het kwaad is. Maar je geest ontvangt leven, doordat God je heeft vrijgesproken van alle schuld. (Romeinen 8:10, BB)

Het feit dat wij als mens een geest hebben, komt ook terug in 1 Thessalonicenzen 5:23. Wij als mensen bestaan uit geest en ziel en lichaam. We zijn net als God een soort drie-eenheid, naar Gods evenbeeld. Door de zondeval stierf onze geest.

In mijn eerste e-mail nam ik je mee in het gesprek tussen Jezus en Nicodemus. Jezus legt daarin uit dat je opnieuw geboren moet worden, in water en geest. Dit is het levend maken van jouw geest wanneer je een kind van God wordt. Je bent niet meer dood door de zonde, maar levend doordat je gerechtvaardigd bent door Jezus!

Gods geest en jouw herboren geest getuigen samen dat je Gods kind bent. Dat betekent niet dat alles altijd van een leien dakje gaat. Nog steeds leven we in ons vleselijke lichaam in deze gebroken wereld. Wijzelf zijn wel nieuw geworden, maar de wereld waarin wij leven niet. Daarom is het nog een gevecht om te doen wat God vraagt, oftewel: naar de Geest te leven.

Hoe ervaar jij het: de strijd om te doen wat God wil? 

Bij mij gaat het met ups en downs. De ene keer gaat het als vanzelf om met eeuwig geduld mijn moeder te helpen als ze iets niet snapt op haar telefoon. De volgende dag kan ik er echter heel geïrriteerd van raken. Ook ben ik bijvoorbeeld ‘bang’ om te vertellen aan mijn stagebegeleider dat ik in het weekend naar de kerk ben geweest. 

Ik geloof dat het geheim hier in zit: probeer niet zelf de strijd te winnen, maar laat God winnen, door jou heen. Geef de Heilige Geest ruimte om je te leiden en in je aan de slag te gaan. Bid je mee?

"Lieve Vader in de hemel, vul mij opnieuw met Uw Geest. Ik wil leren om Uw stem te verstaan en Uw leiding te volgen. Laat me zien waar U mij voor wilt gebruiken. Help mij om niet voor mijzelf te leven, maar voor U. Ik geef mijn leven aan U, omdat U Uw leven voor mij gaf. In Jezus’ Naam, Amen."

Elise

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *