Je bent een nieuwe schepping!

We hebben zondag gezien dat Jezus uitlegt dat het nodig is om geestelijk geboren te worden. Bij een geboorte ontstaat er nieuw leven. Dat is zo ook bij onze wedergeboorte als we een kind van God worden. In 2 Korinthe 5 lezen we dat we dan een nieuwe schepping worden. Alles is nieuw gemaakt.  

Om dit nieuwe leven te laten ontstaan, moet er ook iets dood. In Romeinen 6 lezen we dat zo:

“Wij zijn dan met Hem (Jezus) begraven door de doop in de dood, opdat evenals Christus uit de doden is opgewekt tot de heerlijkheid van de Vader, zo ook wij in een nieuw leven zouden wandelen.” (Romeinen 6:4, HSV)

Door onze nieuwe, geestelijke geboorte, sterft onze oude mens. Door het offer van Jezus kunnen wij het nieuwe, eeuwige leven ontvangen. Dat was altijd al Gods doel. Dat wij door ons geloof in Jezus opnieuw geboren zouden worden, in een heel nieuw leven. 

Om dit praktisch te maken, wil ik wat met je delen uit mijn tienertijd. Rond mijn dertiende kreeg ik mijn eerste ‘serieuze’ vriendje, aan wie ik mij emotioneel ging hechten. De slechts vier weken verkering draaiden voor mij alleen maar om die jongen. Toen dat uitging, was het alsof hij een stuk van mij wegnam. Ik haalde mijn identiteit namelijk uit die relatie.

Het hebben van een eerste vriendje kan ik nooit meer over doen. Toch heeft God er me nieuw leven in gegeven. Toen ik met mijn huidige vriend een relatie kreeg, was dat voor mij alsof het de eerste was. 

Je ervaring van vroeger blijft, maar God wil je nieuw laten voelen en zijn. Hij wil jouw hart helen van pijn. Hij wil je leven op de kop zetten. Hij wil je steeds meer laten worden hoe Hij je bedoeld heeft.

Denk eens aan welke gebeurtenissen uit het verleden jou nog steeds bezig houden. Misschien is het iets wat je zelf gedaan hebt of wat een ander jou heeft aangedaan. Laten we het bij God brengen:

"Heer, ik kom bij U met ... [vul in voor jezelf]. Ik geef het aan U. Vergeef me voor mijn fouten en ik vergeef anderen voor hun fouten. Dank U dat U alles nieuw maakt. Ik geloof dat U mij helemaal kunt genezen, van alles uit mijn verleden. Dank U dat ik niet mijn verleden ben, maar Uw kind."

Elise

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *