Jaag de liefde na

"Jaag de liefde na en streef naar de geestelijke gaven." (1 Korinthe 14:1)  

Voordat ik dieper in ga op de gaven van de Geest wil ik het met jullie eerst hebben over liefde. Het is niet voor niks dat 1 Korinthe 14 begint met die mooie zin: "Jaag de liefde na." Ik geloof echt dat liefde altijd ons fundament moet zijn. Het moet de bron zijn waaruit we alles doen. 

De gaven van de Geest ontdekken is natuurlijk een super tof en spannend avontuur. We gaan samen bijzondere dingen ontdekken, bovennatuurlijke dingen zelfs. Ik hoop echt dat je gaat genieten van deze zoektocht. Maar al deze wonderen en deze gaven zijn nooit ons doel. Ons doel en onze motivatie zijn altijd de liefde.

Als we meer over de gaven de Geest willen ontdekken moeten we in hoofdstuk 12 en 14 van 1 Korinthe zijn. Maar het is niet toevallig dat hier precies tussenin hoofdstuk 13 staat. 1 Korinthe 13, het 'trouwtekst-hoofdstuk'. Het hoofdstuk over de liefde. Gods liefde is het begin, het einde, maar zeker ook het midden van alles. 

Het is een prachtig hoofdstuk, dat de liefde perfect omschrijft. Maar ook een confronterend hoofdstuk. Het maakt super duidelijk dat we niks zijn zonder de liefde. Zonder liefde stelt jouw mooie 'hemelse taal' niks voor, het is maar lawaai. Zelfs al gaf je al je geld weg aan de collecte, zonder liefde heb je er niks aan. 

Maar dan is de vraag natuurlijk: "Wanneer heb ik liefde?"

Nou, vul je naam maar in: "... is geduldig en vriendelijk. ... wordt niet jaloers. ... schept niet op en vindt zichzelf niet vreselijk belangrijk. ... zegt of doet geen onaardige dingen en denkt niet alleen maar aan zichzelf. ... raakt niet verbitterd. ... vergeeft als een ander iets verkeerds heeft gedaan. ... is niet blij met oneerlijke dingen, maar met de waarheid. ... vertelt fouten van andere mensen niet door, denkt altijd het beste van een ander en blijft altijd geduldig. ... schiet nooit tekort en verdwijnt nooit." (1 Korinthe 13:4-8, BB)

Als ik dit doe met mijn eigen naam besef ik me maar weer al te goed dat ik er nog niet ben. Maar niet getreurd, zelfs Paulus was 'er' nog niet. (Zie Filippenzen 3:12) Maar laten we dan ook Paulus navolgen en ons niet richten op de fouten die we hebben gemaakt. Laten we ons op Jezus focussen en tijd met Hem gaan besteden. Want dat is uiteindelijk de plek waar we liefde gaan vinden en waar ook zelf steeds meer liefde worden.

Zullen we God vragen om meer van Zijn liefde? "Lieve Papa in de hemel, ik wil zo graag meer liefde. Ik wil meer van mensen leren houden zoals U dat doet. Ik wil naar mensen kijken zoals U naar ze kijkt. Geef me Uw liefde, geef me Uw ogen. Maak mijn vol van Uw liefde voor de mensen om mij heen. Help me om mensen te vergeven. Help me om positief naar mensen te kijken. Heilige Geest, help me om meer op Jezus te lijken"

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *