In Zijn Evenbeeld

“Waarom heeft God ons gemaakt?” “Wat is het doel van ons leven?” Veel mensen hebben deze vragen, de één waarschijnlijk meer dan de ander. Vaak wordt ons verteld dat we moeten leven voor onszelf. We moeten zoveel mogelijk geluk vinden in deze wereld en daarom moeten we bijvoorbeeld een opleiding en een baan vinden die het beste bij ons past.

 Alhoewel het zeker niet verkeerd is om zo’n baan of opleiding te zoeken, is dit denk ik niet het doel waarvoor God ons gemaakt heeft. Om erachter te komen waarvoor we gemaakt zijn, is het denk ik goed om terug te gaan naar het allereerste begin.

“En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen.” (Genesis 1:27, HSV) 

God heeft ons gemaakt als evenbeeld van Hem. In het Engels staat op deze plek: “in His image”. Het woord ‘evenbeeld’ in de grondtekst van de bijbel is hetzelfde woord als gebruikt wordt voor ‘afgodsbeeld’. De reden dat de heidenvolken in het Oude Testament beelden maakten, is zodat ze iets hadden wat hen deed denken aan hun god. Ze maakten iets, bijvoorbeeld een gouden stier, wat volgens hen leek op de god die ze wilden aanbidden.

God heeft zelf ook zo’n beeld gemaakt van Zichzelf. Dit beeld zijn wij, de mens. Wij zijn het beeld waardoor mensen aan God zouden moeten denken. We zijn gemaakt om God te laten zien op deze wereld, daarom zijn we in Zijn evenbeeld gemaakt. Waarom zou je ooit nog onzeker zijn over jezelf? Toen God iets maakte wat het meest op Hem leek, maakte Hij jou. Hij vindt jou het perfecte middel om zichzelf aan deze wereld te laten zien!