Hoe kennen mensen je?

Eén van zijn zonen. De man die Ik je aanwijs. De jongste. De jongste zoon. Meerdere keren was David al langsgekomen in het verhaal, maar zijn naam was nog niet genoemd. Dat gebeurt pas in dit vers: "Samuel nam de hoorn met olie en zalfde hem daar, bij zijn broers. Vanaf die dag was David vol van de Geest van God." (1 Samuël 16:13)

Wow, de eerste keer dat Davids naam wordt genoemd, gaat het over dat hij vol van de Geest van God is. Niet David, één van Isaïs zonen. Ook niet David de jongste. Nee, David, vol van Gods Geest. Daaraan was David dus te herkennen. Hij was vol van God. 

In het stuk wat hierna komt wordt dit nog eens benadrukt. Gods geest is bij Saul weggegaan en een boze geest maakte hem bang. Zijn dienaren zeggen tegen hem: "Zoek iemand die goed harp kan spelen. Dan kan deze persoon harp gaan spelen, zodat de boze geest weggaat." 

Het is cool om te zien dat mensen toen ook al wisten dat aanbidding het duister laat vluchten. En als iemand dit wist, was David het wel. Hij schrijft in Psalm 22:4: "U troont op de lofzangen van Israël." Dit is ook wel te vertalen als "God woont in de aanbidding van zijn volk". En waar God woont, durft geen duistere geest te blijven.  

Maar goed, wie moest dan harp gaan spelen voor koning Saul? Eén van zijn dienaren kent nog wel iemand. Ene David uit Bethlehem. Kort neemt hij Davids CV door:

 • Hij speelt goed harp.
 • Hij is dapper.
 • Hij kan goed vechten.
 • Hij is verstandig.
 • Hij is knap.

En het allerbelangrijkste…

 • De Heer is met hem.

Aangenomen! Saul laat David halen en zijn harpspel brengt de vreugde en rust terug in het leven van Saul. 

Op de één of andere manier was het dus te merken aan David dat God bij hem was. Misschien door zijn liefde voor God, door zijn wijsheid, door zijn vreugde, of door zijn nederigheid. Hoe mensen het merkten weet ik niet precies, maar ze merkten het. Als God bij je is gaan mensen dat merken. 

En dan is nu mijn vraag aan jou: Hoe wil jij dat mensen je kennen? Wat wil je dat zeggen?

 • Hij/Zij is de beste student van de klas?
 • Hij/Zij kan prachtig zingen?
 • Het huis van hem/haar is altijd netjes?

Allemaal goede dingen denk ik. Maar het beste is dit:

 • God is met hem/haar.

Zullen we daar met elkaar voor gaan? Zullen we mensen worden die bekend staan om de aanwezigheid van God? En als we dat trouw blijven doen, mogen we misschien ooit wel harp spelen voor Mark Rutte… 😉 

Nils

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
  *