Het inwijdingsfeest

Daniël mocht bij de koning komen om de droom uit te leggen. Eerst wat de droom was, en daarna de betekenis. Je leest de droom en uitleg in Daniël 2:32-45.

Dat is me best een droom. Nebukadnezars koninkrijk was het gouden hoofd. Hij had een groot en bekend koninkrijk. En Daniël vertelde hem dat zijn koninkrijk verbrijzeld zou worden.

Hoe zou jij reageren als je Nebukadnezar was? Stel dat alles wat je nu hier op aarde hebt opgebouwd, verbrijzeld zou worden? Wat blijft er over?

Nebukadnezar zag: dit is echt. Dit is niet zomaar een droom met zomaar een uitleg. Dit komt van God. De koning sprak in vers 47 een kleine waardering over God uit, en richtte zich daarna tot Daniël. Hij stelde Daniël aan als hoofd van alle machthebbers en wijzen in Babel, zijn koninkrijk.  

Ik denk dat hij dacht: 'deze Daniël moet ik houden, hij heeft een interessant lijntje met die God der goden'.

Een poosje later maakte de koning een gouden beeld. Hij was ongeveer veertig meter hoog. Dat zijn ongeveer vijf huizen op elkaar. Iedereen in de omgeving kon het dus zien. De koning organiseerde een inwijding voor het beeld. Hij was aardig vol van zichzelf. Zeker als je leest wat er daarna gebeurde.

De koning nodigde dus iedereen die een hoge stand had uit om te komen kijken. Ik denk dat meer dan de helft van die mensen het beeld al wel hadden gezien. Dat kan natuurlijk niet missen, zo groot. Maar ach, een feestje is altijd welkom.

Daarna wordt er door meneer de heraut geroepen: "Het moment dat u alle muziekinstrumenten door elkaar heen hoort, moet u het beeld aanbidden."

'Eh, wat? Ik dacht dat het even was om te komen kijken en samen taart gingen eten?'

Trouwens, wie het beeld niet aanbidt, wordt meteen in de brandende vuuroven geworpen. Weer een doodsbedreiging voor Daniël zijn vrienden (Daniël zelf was er niet bij). En deze werd close. Want Daniël zijn vrienden bogen natuurlijk voor niemand anders dan God. 

Hoe kan het dat Nebukadnezar door Daniël heen zag dat God de God der goden is, en alsnog een beeld voor zichzelf opricht? Hij zou dan toch moeten laten omroepen dat iedereen God moet aanbidden in plaats van een metershoog beeld? Ik denk dat hij niet besefte wat hij aan het doen was.

Wat aanbid jij? Een zelfgemaakte creatie of God? Als de steen in de droom zou gaan rollen, zou jouw koninkrijk dan verbrijzeld worden of zou je koninkrijk die van God zijn?

Inge

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *