Heb jij een klein of groot geloof?

Jezus spreekt regelmatig over hoe groot het geloof was bij iemand. Jezus noemt de discipelen bijvoorbeeld ‘kleingelovigen’ en op een andere plek in de bijbel zegt Jezus: ‘bij niemand in Israël heb ik zo’n groot geloof gevonden.’ (Mattheüs 8:10) Door deze woorden van Jezus kunnen we zien dat er een verschil zit in hoe groot het geloof van iemand kan zijn. Als ik eerlijk naar mezelf kijk dan zie ik dat ook terug. Het ene moment geloof ik God voor alle grote dingen in mijn leven, terwijl ik op het andere moment onzeker ben en te veel onder de indruk van de wereld. Herken jij dit ook?  

Hoe kunnen we van ‘kleingelovigen’ groeien naar ‘bij niemand in Israël heb ik zo’n groot geloof gevonden’? Het antwoord is simpel, door ons geloof op te bouwen. Alles wat je aandacht geeft groeit. Het begint bij stappen zetten in geloof en het lezen van de Bijbel, geloof komt namelijk door het horen van het woord (Romeinen 10:17). Als we bijvoorbeeld willen geloven dat God vandaag nog steeds geneest, dan kunnen we ons geloof opbouwen door Bijbelteksten op te zoeken over genezing. Hieronder lees je er een paar:  

  • ‘Door zijn striemen zijn we genezen’ (Jesaja 53:5)  
  • ‘Degenen die tot geloof zijn gekomen zullen herkenbaar zijn aan de volgende tekenen: In mijn naam… en ze zullen zieken weer gezond maken door hun de handen op te leggen.’ (Marcus 16:16) 
  • ‘Maar Hij was het die onze ziekten droeg’ (Jesaja 53:4)  

Als we Gods woord lezen, overdenken en over het onderwerp bidden, dan bouwt dat geloof in ons hart en beginnen we God te geloven voor genezing of voor iets anders waar we geloof voor nodig hebben. Het woord wordt gezaaid in ons hart en zal gaan groeien. 

Er zit ook een andere kant aan. Als we in eerste instantie al niet geloven dat God nog steeds wonderen doet, dan zal dat ook niet gaan gebeuren. Jezus zei namelijk: ‘Het zal gebeuren zoals u gelooft’ (Mattheüs 9:29).  

Jezus verbaasde zich over het grote geloof van een centurio uit Kafarnaüm. (Zie Mattheüs 8:10) Ik wil mijn best doen om hetzelfde geloof te bouwen in mijn leven, zodat ook Jezus verbaasd is over mijn geloof. Zullen we ons geloof opbouwen, zodat Jezus tegen mij en jou zal zeggen: "Het zal gebeuren zoals je gelooft."?   

Denk hier eens over na: Waarvoor zou jij je geloof willen opbouwen?

Wouter

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *