Gods belachelijke plan

Heb je wel eens nagedacht over het belachelijke plan van God om het volk van Israël te bevrijden uit Egypte? Jarenlang leefden de Israëlieten onder de heerschappij van de Egyptenaren. Ze verloren hun vrijheid, moesten vreselijk zwaar werk verrichten en tot overmaat van ramp werden de eerstgeboren zonen vermoord.

Het volk was compleet hopeloos. Vanuit deze wanhoop schreeuwden ze het uit naar God. God hoorde hun gebed en kwam met een plan om de Israëlieten te verlossen.

De Israëlieten moesten het sterkste leger van de wereld van die tijd verslaan. Toch trainde God geen soldaten, bedacht geen uitgekiende leger tactiek of gaf ze niet de beste wapens. Nee, God riep Mozes om naar farao te gaan en Zijn volk te leiden. (Zie Exodus 3:10)

Mozes zelf besefte meteen hoe vreemd het was dat God juist hém uitkoos. Lees maar eens in Exodus 3:11: “Wie ben ik, dat ik naar de farao zou gaan en de Israëlieten uit Egypte zou leiden?”.

Ik kan me voorstellen dat Mozes gedacht heeft: “Heer, waarom kiest u uitgerekend mij om deze klus te klaren? Er zijn toch veel beter gekwalificeerde mensen, knappere mensen, betere sprekers, getalenteerde personen dan ik?”.

Elk weldenkend mens zou het heel anders aanpakken dan God het deed. We zouden miljoenen soldaten opleiden, de beste wapens smeden en de sluwste tactieken verzinnen om het sterkste leger ter wereld te verslaan.

Maar dat is niet hoe God werkt. God koos Mozes uit om Zijn volk te bevrijden van de slavernij en invloed van de Egyptenaren. Hij koos een 80 jarige oude man, die stotterde, geen ervaring had met oorlog voeren en in het verleden grove fouten had gemaakt.

Besef je eens hoe belachelijk dit is!

Het enige wat Mozes hoefde te doen was zijn stok in zijn hand houden en een preek houden van één zin: “IK BEN heeft mij naar u toe gezonden”. Maar Mozes was zo zwak dat hij zijn broer Aäron nodig had om deze preek van één zin te houden bij de farao.

Toch was het deze Mozes die God uitkoos om Zijn volk te leiden. God gebruikte datgene wat voor mensen zwak leek om Zijn kracht te laten zien.

Op dezelfde manier wil God ook jou en mij gebruiken om Zijn volk te redden uit de slavernij en invloed van deze wereld.

Hoe vaak ik mijzelf ook afvraag waarom God juist míj uitkiest, ook al denk ik dat ik te zwak ben en ook al geloof ik stiekem dat Gods plan belachelijk is: ik wil gehoorzaam zijn aan de stem van God.

Doe jij met me mee?

Marcel

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *