God is goed. Altijd!

Psalmschrijver Asaf stelt in Psalm 77 een opmerkelijke vraag: "Heeft God vergeten genadig te zijn?". Deze vraag stelt hij niet zonder reden. Lees Psalm 77 maar eens door. Je ontdekt dat Asaf het ongelofelijk moeilijk heeft. Hij schreeuwt het uit naar God, slaapt slecht en is depressief. Het gaat zo slecht met Asaf dat niets hem nog kan troosten.  

Wat denk jij? Hoe denk jij over deze vraag van Asaf? Is God vergeten genadig te zijn voor jou en deze wereld? 

Ik herken de vraag van Asaf in ieder geval goed. Ik heb mij regelmatig afgevraagd of God mij niet vergeten was toen ik nachtenlang wakker lag, zwaar depressief was en zelfs het leven niet meer zag zitten. Ik schreeuwde het uit naar God in de zwartste momenten van de nacht. Ik beschuldigde God ervan dat Hij het was die mij al deze ellende liet overkomen. 

Maar toen ik Psalm 77 las veranderde alles.

Ik las hoe Asaf in vers 12 de daden van God begon de gedenken. Hij haalde herinneringen op en ontdekte hoe God in het verleden voor hem gezorgd had. Hij dacht aan de wonderen die God vroeger in zijn leven gedaan heeft. 

Hoewel de situatie van Asaf niet veranderd was, veranderde zijn houding compleet. In vers 14 lees je hoe hij God begint te eren en prijzen. Hoewel hij eerst vol overtuiging sprak over zijn onbegrip spreekt hij nu met vuur en passie over de goedheid van God. 

Toen ik mijn diepste en moeilijkste momenten had ging ik op mijn knieën. Ik schreeuwde het uit van de pijn, angst en hopeloosheid. Maar alles veranderde toen ik God begon te danken voor de dingen die Hij in het verleden had gedaan.

Ik ontdekte het krachtigste wapen wat God mij ooit kon geven: aanbidding. Juist in het midden van mijn lijden, pijn en verdriet begon ik God te aanbidden. Hoewel mijn situatie niet meteen veranderde, ervoer ik een diepe vrede en sterke kracht. 

Ik begon te roepen: “Dank U Jezus voor wie U bent! Dank U dat U in het verleden door mijn handen genezing bracht bij de zieken. Dank U dat U mij geld gaf toen ik helemaal niets meer had! Dank U dat U tot mij sprak toen ik Uw advies nodig had! Dank U voor mijn maatje met autisme die U zo in één keer genas!”

Het is makkelijk om God te prijzen als het goed gaat in mijn leven. Maar juist als het moeilijk is, zit er onbeschrijfelijk veel kracht in aanbidding. Juist in je diepste dal ligt een kans om de goedheid van God te leren kennen.

Ik wil je bemoedigen. Wees niet bang. Hoe diep je dal ook is, Jezus is met je. Misschien ben je wanhopig en zie je geen uitkomst meer. Juist dan wil ik je uitnodigen om God te danken voor wat Hij wel gedaan heeft. Denk eens na over de wonderen die Hij heeft gedaan in je leven, of in de levens van mensen om je heen. Ik beloof je dat je de goedheid van God zult ontdekken. 

Want God is goed. Altijd!

Marcel

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *