Gezalfd en geliefd

"Hoe durft hij?" Dat is de de vraag die David stelt en waar we het woensdag over hadden. Maar zo onder de indruk als ik was van deze vraag, was Davids broer zeker niet. In vers 28 lezen we wat Eliab zegt. "Waarom ben je eigenlijk gekomen? Bij wie heb je dat handjevol schapen achtergelaten daarginds in de wildernis? Ik weet wel dat je overmoedig en stiekem bent. Je bent alleen maar gekomen om de strijd te zien."  

Zo, het is in ieder geval duidelijk dat Eliab niet echt de voorzitter van Davids fanclub is. Hij probeert David direct met de grond gelijk te maken. Het lijkt wel alsof hij vindt dat David te stoer doet met z'n praatjes. 

Wanneer jij gaat staan in wat God voor je heeft, kun je ook deze reacties verwachten. Soms zelfs van mensen die heel dichtbij je staan. Soms begrijpen mensen je niet, of kennen ze God nog niet op de manier dat jij Hem hebt ontmoet. 

Ik wil je vanaf deze plek graag aanmoedigen. Blijf gaan voor God. Wanneer jij met een oprecht hart achter Hem aan gaat, maken de reacties van mensen niks uit. God ziet je hart. Doe net als David. Draai je om en ga verder met God volgen. 

Saul krijgt te horen wat David zegt over deze grote Filistijn en zegt: "Je kunt hem nooit verslaan." Ook lekker bemoedigend. Maar David wist dat hij Goliath wél kon verslaan. Spoiler alert: hij krijgt gelijk.

Zoals we eerder al ontdekten, was David gezalfd. Gods kracht was met hem. Maar ik denk niet dat dit alleen genoeg was om de overwinning te behalen. David kende ook de Persoon van Wie de zalving kwam. 

David kende God. Toen niemand erbij was, en hij alleen met z'n schapen in het veld bivakkeerde, had God hem meerdere malen gered van leeuwen en beren. En als hij samen met God leeuwen en beren kon verslaan, moest een reus ook wel lukken…

In dat veld ontdekte Davids iets. God is een winnend God. God is een God die te vertrouwen God. God is de sterkste. 

En jij? Ken jij God ook als een winnend God? Ken je God überhaupt al? Hij wil zich laten kennen. Neem tijd met Hem, aanbid Hem en bestudeer Zijn Woord. En hoe meer je God leert kennen, hoe meer je erachter komt dat Hij alleen genoeg is. 

Wanneer je Gods vergeving leert kennen, regeert schuld niet meer in je leven.
Wanneer je Gods liefde leert kennen, heeft onzekerheid niets meer te zeggen.

Wanneer je ontdekt dat God genoeg is, ben je niet meer te verleiden.

Als God je alles is, ben je niet meer bang.

Yes, God kennen is het allerbelangrijkste. Het is zelfs het eeuwige leven. (Zie Johannes 17:3) Alles begint en eindigt bij het kennen van Jezus. Hij is het begin. Hij is het einde. Hij is je overwinning. 

Gezalfd en geliefd. Zo loopt David het dal in, Goliath tegemoet. God kracht is met hem en hij kent God. 

Gezalfd en geliefd, zo mag jij ook elke dag in lopen. Je reuzen tegemoet. God is bij je en je mag Hem leren kennen.

Bid je met me mee? "God, laat Uzelf zien, want U bent alles wat ik nodig heb."

Nils

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *