Een nieuw paspoort

Je hoort wel eens verhalen in het nieuws over criminelen en hun vele paspoorten. 'Crimineel opgepakt. Wapens en 14 valse paspoorten gevonden'. Dat soort koppen. Maar waarom willen (sommige) criminelen zo graag een ander paspoort?

Deze mensen worden vaak al van meerdere misdrijven verdacht en hebben een lang strafblad. Als ze hun eigen paspoort blijven gebruiken terwijl ze reizen, weet de douane gelijk dat ze zo'n flink strafblad hebben, en worden ze direct gearresteerd.

Logisch dus dat deze mensen een nieuwe identiteit willen. Ze willen zich voordoen als iemand anders, zodat niemand hun verleden zal achterhalen. Daarom laten ze deze nieuwe, valse paspoorten maken. 

Dit is natuurlijk illegaal. Toch ken ik een plek waar je zo'n vals paspoort niet eens nodig hebt. Wanneer je verhuist naar het Koninkrijk van God, krijg je gratis een nieuw paspoort. Je strafblad is uitgewist. Je wordt niet meer gezocht. Je bent, zoals Paulus het zegt, 'een nieuwe schepping.' 

Dit nieuwe paspoort is niet vals. Het is echt. Jezus heeft het voor je gekocht toen Hij Zijn leven gaf aan het kruis. Dat is het watermerk van jouw nieuwe paspoort. 

We krijgen dus een hele nieuwe identiteit. Toch voelen we ons nog vaak schuldig over onze zonden. We hebben het idee dat we nog steeds straf verdienen, en Gods liefde niet waard zijn. Eigenlijk kijken we nog veel te vaak in ons oude paspoort. 

Ik denk dat het tijd wordt om dit oude paspoort in te leveren. Bid je mee? "Lieve Jezus, bedankt voor Uw nieuwe paspoort. Ik ben mijn oude al een hele poos zat. Ik hoef hem niet meer. Hier is ie."

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *