Een goede rechter?

Laatst sprak ik met iemand over 'goedheid'. Wat is goedheid? Ik zei iets in de trant van: "God is goed". Hierop reageerde deze persoon: "Ja, maar God is ook rechtvaardig"

Dit zette me aan het denken. Het is namelijk iets wat ik al veel vaker heb gehoord. Het idee dat God goed, maar ook rechtvaardig is. Aan de ene kant is God goedheid en liefde, maar aan de andere kant is God rechtvaardig en oordeelt Hij. 

Stel je eens voor dat er een rechter in Nederland zou zijn, die een moordzaak moet berechten. Het bewijs is overduidelijk dat de verdachte het heeft gedaan, en hij krijgt het oordeel te horen. En dan zegt de rechter dit: "Ik weet dat je deze moord hebt gepleegd, het bewijs is duidelijk. Alleen ik ben een goede rechter. En omdat ik goed ben, krijg je geen straf. Je mag gaan. Fijn leven verder" 

Denk je dat we dit een goede rechter zouden vinden? Is deze uitspraak liefdevol tegenover de nabestaanden? Nee, iemand die schuldig is zomaar onschuldig verklaren, is niet liefdevol en goed. 

Juist omdat God goed en liefdevol is, oordeelt Hij over zonde. God is terecht boos over wat mensen elkaar aandoen, en we komen hier niet zomaar mee weg. Toch heeft God in Zijn goedheid besloten dat er een uitweg voor ons is. Hij heeft een zondebok gegeven, een offerlam. We mogen onze fouten en zonden op Jezus leggen, want Hij heeft de straf gedragen. 

We hebben een eerlijke, rechtvaardige God, die in Jezus Zijn genade uitstrekt naar ons. Met dat verhaal mogen we de wereld in. 

God is goed, dus Hij is rechtvaardig.

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *