Durf jij tijd vrij te maken?

Waarvoor kan iemand jou ‘s nachts wakker maken? Die vraag heb je vast wel eens gehad van iemand. Misschien zit je nu te denken aan je favoriete gerecht, een leuke activiteit of aan een goede kop koffie. Of misschien wordt je gewoon het liefst niet wakker gemaakt als je ligt te slapen… 

In de Bijbel staat ook een verhaal over iemand die ’s nachts wakker werd gemaakt. Niet voor een lekkere maaltijd, een leuke activiteit of een kop koffie, maar voor een goed gesprek. We lezen in het evangelie van Johannes het volgende: "Hij kwam in de nacht naar Jezus toe.’’ (Johannes 3:2) De farizeeër Nikodemus maakte Jezus wakker omdat hij het optreden van Jezus had gezien in de stad Jeruzalem. Nikodemus kwam tot de conclusie dat Jezus wel van God gekomen moest zijn, anders zou Hij deze wonderen nooit kunnen doen.

De kans is groot dat Jezus lag te slapen of op het punt stond om te gaan slapen, zoals de meeste mensen dat doen ’s nachts. Jezus kiest er bewust voor om tijd vrij te maken om de Nikodemus het evangelie uit te leggen. Jezus vertelt over de wedergeboorte van christenen en neemt de tijd hiervoor. 

Naast deze mooie les over wedergeboorte, leren we nog iets anders uit dit Bijbelgedeelte. Tijd vrijmaken. Jezus maakte tijd vrij voor de farizeeër om hem te vertellen over het koninkrijk van God. Hij deed dit door te luisteren en door vragen te beantwoorden.

Als ik eerlijk naar mezelf kijk dan vind ik dit soms wel lastig. Ik heb niet altijd de energie om te vertellen over God, laat staan dat iemand mij daarvoor wakker mag maken. Toch kan ik hieruit leren dat ik soms mijn eigen behoeften aan de kant mag zetten voor het evangelie van Jezus. Ik mag tijd vrij maken voor iemand die dit nodig heeft. Door vragen van iemand te beantwoorden, mee te helpen met klussen, iemand te steunen in moeilijke tijden of door gewoon een vriend over Jezus te vertellen. 

Juist als jij jouw behoeften aan de kant zet kan God grote wonderen doen. Wie weet is dat moment dat jij er even geen zin of energie voor hebt wel het moment dat Jezus doorbreekt in het leven van die ander. En wat is dan meer waard? 😉

Denk hier eens over na. Wie van de mensen om je heen kun jij over Jezus vertellen?

Wouter

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *