Dood voor de zonde

Dit is alweer de derde mail over Romeinen 7. Ik bedacht me namelijk nog een voorbeeld die het principe 'dood voor de zonde' nog iets beter uitlegt. Ik heb het voorbeeld niet zelf bedacht, en misschien vertel ik het niet perfect. Maar jullie gaan het idee wel begrijpen denken. Komt ie. 

Er was eens een man die al zijn hele leven struggelde met alcohol. Hij was al jong begonnen met drinken, en kon heel erg agressief worden als hij te veel op had. Op een gegeven moment trouwt deze man, en ook zijn vrouw leert die agressieve kant maar al te vaak kennen. 

De man wilt heel graag stoppen met drinken, maar het lukt hem maar niet. Heel zijn leven lang richt de alcohol schade aan, aan hem en aan zijn omgeving. De man had goede intenties, maar was slaaf geworden van de alcohol. 

Wanneer deze man overlijdt, reageert zijn vrouw opgelucht: "Eindelijk kan de alcohol geen schade meer aanrichten in zijn leven. Hij is dood voor die zonde."

Wij mogen onszelf zien als deze man na zijn overlijden. De zonde kan geen schade meer aanrichten. De zonde regeert niet meer. We hebben een nieuwe Koning.

Zoals Paulus ons leert: "Zo dient ook u uzelf te rekenen als dood voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus, onze Heere." (Romeinen 6:11). We dienen onszelf dood te rekenen voor de zonde. 

Ja, we zullen misschien nog wel eens zondigen, maar de zonde kan onze redding, onze rechtvaardigheid, en onze vreugde niet meer afpakken. We zijn namelijk dood voor de zonde.

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *