De kerk van Lauwdicea

"Die spreker was echt lauw, man," zegt een vriend van mij regelmatig. En dat is dan een compliment. 'Lauw' is in Rotterdam een ander woord voor 'gaaf' of 'cool'. Het probleem is alleen dat 'lauw' volgens de Bijbel zeker niet gaaf of cool is. 

In Openbaring 3 zegt Jezus dit tegen de kerk van Laodicea (ik noem het ook wel Lauwdicea): "Ik weet wat jullie allemaal doen. Ik weet óók dat jullie geloof niet koud is en ook niet heet. Was jullie geloof maar koud of heet! Maar het is lauw. En omdat jullie niet koud of heet zijn, maar lauw, zal Ik jullie uitspugen."

Niet hele relaxte woorden van Jezus. Als je lauw bent, spuugt Hij je uit. Maar is uitspugen ook niet de neiging die je zelf hebt als je zelf een lauwe slok water neemt? 

Misschien schrik je hier wel van, omdat je merkt dat het je niet lukt om radicale keuzes te maken en om Jezus met heel je hart te volgen. Je wilt zo graag, maar het lukt niet. Gelukkig kaart Jezus niet alleen het probleem aan, maar geeft Hij een paar verzen later ook de oplossing.

"Let op: Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand naar Mij luistert en de deur opendoet, zal Ik bij hem binnen komen. Dan zullen we samen eten: hij met Mij en Ik met hem." (Openbaring 3:20). 

Doe de deur open voor Jezus. Nodig Hem uit aan de tafel van je leven. Zeg bijvoorbeeld tegen Hem: "U mag de Koning zijn van mijn leven." Hij zal je weer in vuur en vlam zetten. En vuur is niet lauw, zelfs niet in Rotterdam.

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *