De cadeau’s van de Geest

"Streef naar de gaven van de Geest. ..." (1 Korinthe 14:1)  

Paulus schrijft dit naar de gemeente in Korinthe. Dit was een gemeente waar veel mis ging, juist ook op het gebied van de gaven van de Geest. Mensen deden stoer met hun gaven, voelden zich beter dan anderen en de diensten waren een grote chaos. Maar toch zegt Paulus tegen hen: "Streef!". Je zou denken dat hij juist tegen deze kerk zou vertellen dat ze zich nu maar even ergens anders mee bezig moesten houden. 

Maar dat doet Paulus niet. Hij legt ze in deze mooie brief uit hoe ze op een gezonde manier kunnen streven naar de gaven van de Geest. We kunnen hiervan leren dat we ons altijd moeten blijven uitstrekken. Of alles nou goed gaat, of juist nog niet, blijf je uitstrekken!

Ik geloof dat het een opdracht is voor alle gelovigen om te streven naar de gaven van de Geest. Niet een leuke suggestie, het is een opdracht! Jezus belooft ons dat we kracht zullen ontvangen op het moment dat Heilige Geest over ons komt. (Zie Handelingen 1:8) Hij zegt zelfs dat we als christenen te herkennen zullen zijn aan de bovennatuurlijke dingen die om ons heen gebeuren. (Zie Markus 16:17-18) De gaven van de Geest zitten niet in een soort 'Christen Plus Pakket'. Het zijn gaven voor iedereen, ze horen bij het basispakket.  

Maar hoe moet dat, streven?

Het is eigenlijk best simpel. Als jij een goed cijfer wilt halen op je toets, dan ga je leren. Als jij een goede prestatie wil leveren tijdens het sporten, dan ga je trainen. Zo is het denk ik ook met de gaven van de Geest. Ik zag nooit iets bovennatuurlijks om mij heen gebeuren, tot ik zelf ging uitstappen en het gewoon ging proberen. 

Wil je een profetie ontvangen, ga luisteren. Wil je een genezing zien gebeuren, leg iemand de handen op. Wil je de gave van geloof krijgen, vraag erom. Ga er achteraan, met je hele hart. Stop niet tot je het hebt gekregen. En vergeet niet dat streven niet hetzelfde is als verdienen. Je kunt het niet meer verdienen, want Jezus heeft al betaald aan het kruis. Het zijn 'cadeautjes' van de Heilige Geest, maar je moet ze wel aanpakken, en uitpakken.

Vraag God of Hij jou meer van Zijn kracht wil geven, maar ga ook gewoon oefenen. De aankomende weken zullen niet alleen maar theorie zijn, want Gods koninkrijk is een koninkrijk van kracht. We zullen de aankomende dagen dieper op elke afzonderlijke gave in gaan en praktische tips ontdekken om te oefenen met deze gaven. Doe je mee? Het kan je leven veranderen! 

Trouwens, je vindt alle gaven van de Geest op een rij in 1 Korinthe 12:8-10. Kun jij ze alle 9 ontdekken?

Luuk

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *