De beste evangelist

Een van de grootste dingen die ons kan tegenhouden om mensen te vertellen over Gods grote liefde, is dat we ons niet bekwaam voelen. Maar hoe gek het ook klinkt, dit is juist een goede houding. Het is namelijk niet de bedoeling dat we vanuit onze eigen kracht, energie of bekwaamheid gaan getuigen.

Wij zijn vanuit onszelf niet in staat om mensen naar Jezus te leiden. Daarom wil God ons daarin te hulp schieten. Hij wil met ons samenwerken. Hij wil zoals Paulus in 1 Korinthe 2 schrijft, onze woorden kracht geven. Vanuit Zijn kracht, Zijn liefde en Zijn vrijmoedigheid kunnen we dingen doen waarvan we nooit gedacht hadden dat we het zouden kunnen. Want in onze zwakheid, is Hij sterk!

Bij mij veranderde alles toen ik - durf ik wel te zeggen - de beste evangelist van de wereld ontmoette. Hij moedigde me aan als ik niet durfde of geen zin had, gaf me tips en wist precies wat mensen nodig hadden. Op de een of andere manier kreeg ik hoe langer ik met Hem omging, steeds meer liefde voor de mensen om me heen. Trouwens, jij hebt Hem waarschijnlijk ook wel ontmoet; ik heb het over de Heilige Geest. Dezelfde Geest die door Petrus (een simpele visser) en Paulus (een vervolger van de Kerk) heen werkte en daardoor duizenden levens redde en hele steden en landen veranderde, die Geest leeft in jou.

Sterker nog, in Handelingen 10:38 lezen we hoe zelfs Jezus Zijn kracht haalde uit de Heilige Geest. Jezus kwam hier naar de aarde als een mens, maar door de Heilige Geest heeft Hij de wonderen kunnen doen die Hij deed. Jezus leefde zo dicht bij de Vader, compleet in overgave, waardoor de Geest alle ruimte had om Jezus te leiden en door Hem heen te werken. Deze Helper, die Jezus zelfs uit de dood heeft opgewekt, leeft in jou! (Romeinen 8:11). Hij is in jou komen wonen toen je je leven aan God gaf.

Het enige dat jij hoeft te doen, is Hem toe laten om jou te leiden. De Heilige Geest zal jou niet tot iets dwingen en wil dat jij Hem eerst de ruimte geeft in je leven. Je laten leiden door God hoeft niet moeilijk te zijn. Je kan al beginnen door je dag te beginnen met God en je beschikbaar te stellen voor Hem. Als wij vervolgens naar ons werk, school of vrienden gaan met de intentie dat we ze willen vertellen over Jezus en we ons bewust zijn dat we daar God voor nodig hebben, zal de Heilige Geest ons leiden in deze gesprekken. 

Dit kan zijn door je de juiste woorden te geven door spontane opkomende gedachten, door je liefde en compassie te geven of door je in situaties te leiden waarin je mogelijkheden hebt om te getuigen. Je zal verstelt staan over hoe God jouw leven gaat gebruiken wanneer jij Hem de ruimte geeft op de plekken waar jij komt! Wil jij hiervoor open staan?

Bid je vandaag met me mee? "Heilige geest, kom in mijn leven en vul mij. Ik geef mijzelf aan U over en wil U volgen, waar U mij ook heen wilt leiden."

Joshua en Noah

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *