Breng offers als een priester

Priesters staan vooral bekend vanwege de offers die ze moesten brengen in de tabernakel en in de tempel. Ook tijdens de inwijding tot priester werden er offers gebracht. 

Wij brengen ook offers aan God. Toch zijn onze offers anders. Wij offeren geen dieren meer. Jezus was het ultieme offer dat voor eens en voor altijd genoeg was. Welke offers brengen we dan wel? 

Paulus roept ons ertoe op om als reactie op de genade, de liefde en de goedheid van God onszelf als offer aan God te geven (zie Romeinen 12:1-2). Dat klinkt misschien gek; jezelf offeren? Een offerdier werd altijd gedood, moeten wij dan ook sterven? Gelukkig is dat niet nodig. Jezus is voor ons gestorven. Daarom kunnen wij een levend offer zijn voor God. Dit heeft opnieuw met toewijding te maken. Paulus zegt zelfs dat God blij is met dit offer. God vindt er vreugde in als wij onszelf als een offer toewijden aan Hem. Dat betekent dat we onszelf helemaal aan God geven en dat we gaan leven als nieuwe mensen. Het betekent dat we onszelf willen laten veranderen door God.  

Priesters werden besprenkeld met het bloed van de offerdieren en ze moesten ook het vlees van de dieren eten. Dit staat symbool voor de toewijding van de priesters. Bloed staat namelijk voor het leven. Zoals het offerdier zijn leven gaf, geven de priesters hun leven aan God. Vergelijk dit eens met het avondmaal. We nemen het bloed en het vlees van het offerdier Jezus; het brood en de wijn tot ons. Zijn bloed betekent voor ons leven. Zoals Jezus Zijn leven gaf, willen we ons leven aan God geven. Met het avondmaal wijden we ons leven aan God toe.

Daarnaast werden de priesters gezalfd met zalfolie. Dit staat symbool voor de Heilige Geest. Ook wij zijn gezalfd met de Heilige Geest als we geloven (zie 1 Johannes 2:20). Als we onszelf als levend offer toewijden aan God dan geven we de Heilige Geest de ruimte om ons te veranderen.

Het grootste offer wat we aan God kunnen geven, is ons eigen leven. 

Daarnaast brengen we onze aanbidding en dankzegging aan God als een offer. De Bijbel roept ons op om God altijd te aanbidden en onophoudelijk te danken (zie Hebreeën 13:15). Juist als de omstandigheden er niet naar zijn, is onze aanbidding en dankzegging een offer voor God. Het helpt ons om boven onze omstandigheden uit te stijgen en te zien en te erkennen wie God is. Hij verandert niet en is het altijd waard om aanbeden te worden.

Soms zijn er moeilijkheden of tegenslagen in mijn leven. Vroeger werd ik dan bang, boos of verdrietig en kon ik erover klagen of zeuren. Nu ben ik gewend om in alle omstandigheden en iedere situatie God te aanbidden. Leven als priester heeft me geleerd dat God niet verandert, ook al doen mijn omstandigheden dat wel. Sterker nog; het heeft me geleerd dat ik niet bepaald word door mijn omstandigheden. Nu aanbid ik God in alle omstandigheden. Dat helpt me om dankbaar te zijn, Hem te zien zoals Hij is en mezelf te zien zoals Hij mij ziet. 

Ben jij bereid om jezelf als levend offer aan God te geven?

Karel

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *