Ben jij blij vanwege je zwakheid?

“Ik schep vreugde in mijn zwakheid”, vertelt Paulus in 2 Korinthe 12. De apostel vertelt blij te zijn met zijn zwakheden, moeilijkheden, ellende, beledigingen, vervolgingen en problemen. Kun jij je dat voorstellen? Dat is nog al wat!  

‘Hoe kan ik nu blij zijn met mijn zwakheden?’ vraag je je misschien af. Je denkt aan al die keren dat je gefaald hebt. En aan al die momenten dat er dingen mis gingen in je leven. Iedereen heeft zo wel zijn eigen specifieke zwakheden. Jij ook? 

Het eerste wat ik tegen je wil zeggen is dit: denk niet te licht over je zwakheden. Ze mogen er zijn bij Jezus. Echt! Wees vooral eerlijk over de dingen die je moeilijk vindt, je problemen en je ellende. Bij God mag je eerlijk zijn over de ziekte in je lichaam, de depressieve gedachten die je hebt, je pijnlijke thuissituatie en je problemen met zonde. 

Je hoeft je bij God niet sterker voor te dan jij je voelt. Paulus verstopte zijn problemen ook niet. Hij was eerlijk en oprecht over de dingen waar hij mee worstelde. Hij durfde zijn zwakheid aan God te laten zien. En hierin mag je Paulus navolgen.

Maar… Nu komt een belangrijk vervolg op het eerste punt. Het tweede wat ik tegen je wil zeggen is: blijf niet hangen in je zwakheid! Dat deed Paulus ook niet! Hij was eerlijk over zijn zwakheid, want ‘pas als ik zwak ben, ben ik sterk in de kracht van God.’

Paulus wist dat zijn zwakheid dé kans was voor Jezus om Zijn kracht te laten zien. Hij schaamde zich waarschijnlijk voor zijn verleden als christenvervolger (voordat Paulus Jezus leerde kennen liet hij christenen opsluiten en doden). Maar toch liet hij zien hoe Jezus zijn zwakheid omzette in kracht. Van christenvervolger veranderde hij in de belangrijkste apostel van het Nieuwe Testament. En dat deed hij niet uit eigen kracht. Het was Jezus die door hem heen werkte. 

Ik zelf heb lang geprobeerd mijn zwakheden te verbergen. Maar ik ben er mee gestopt. Ik vertel nu regelmatig aan mensen om mij heen wat mijn zwakheden zijn. Niet omdat ik wil dat zij medelijden met mij krijgen, maar juist omdat ik wil dat ze zien dat Jezus mij sterk maakt. 

Hoe zit het met jou? Durf jij vreugde te vinden in je zwakheid, zodat de kracht van God door je heen kan werken?

Marcel

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *