Alzo lief had God de wereld

Alzo lief had God de wereld… dat Hij de Heilige Geest zond. 

Huh? Zo gaat deze tekst toch niet? Klopt. Deze beroemde tekst, Johannes 3:16, gaat over dat God Jezus naar de aarde stuurde. 

Ik denk dat veel van ons graag hadden willen leven in de tijd dat Jezus hier op aarde was. Als we toen leefden, hadden we…

  • Net als de discipelen, met Hem kunnen praten.
  • Net als de bloedvloeiende vrouw, Zijn kleed kunnen aanraken om te genezen.
  • Net als Petrus, op water naar Hem toe kunnen lopen.

Kan je je iets beters voorstellen dan dat? Jezus wel. Namelijk: Nu leven. Dit zegt Jezus in Johannes 16:7: "Maar geloof Mij: het is beter voor jullie dat Ik wegga. Want als Ik niet wegga, kan de Helper niet naar jullie toe komen. Maar als Ik wel wegga, kan Ik Hem naar jullie toe sturen."

Wow, Jezus zegt hier dat het beter is dat hij weggaat, omdat God dan de Heilige Geest kan sturen. Waarom? Om twee redenen.

Jezus kon maar op één plek tegelijk zijn. Om Jezus te spreken, hadden wij nu een vliegticket naar Israël moeten boeken. Terwijl de Heilige Geest altijd overal kan zijn. We kunnen God nu altijd en overal ervaren.

Jezus kon niet in mensen gaan wonen. Hoewel God heel dichtbij kwam door in Jezus mens te worden, komt Hij door de Heilige Geest nog dichterbij. Hij komt namelijk in ons wonen. En echte Bijbelse verandering komt van binnenuit.

Dat is ook waarom de Petrus die een paar weken daarvoor Jezus verloochende, op de pinksterdag met gevaar voor eigen leven voor duizenden mensen een prachtige preek houdt. De Jezus die hij volgde was door de Heilige Geest in Hem komen wonen, en hij was totaal veranderd.

Net zo wil de Heilige Geest nu in ons komen wonen en ons helemaal veranderen. En daarom kunnen we toch zeggen:

Alzo lief had God de wereld… dat Hij de Heilige Geest zond.

Nils van Asselt

Meld je nu aan voor in Vuur en Vlam, een e-mailserie geschreven door jongeren, speciaal voor jongeren.

* verplicht
    *